wybieranie z pryzmy

KIEDY I JAK WYBIERAĆ KISZONKĘ Z PRYZMY?

Przedstawiamy 2 niezwykle ważne zasady, których należy przestrzegać, by nasza ciężka praca przy zakiszaniu nie poszła na marne 😊

  1. CZAS!
    Nie należy spieszyć się z wybieraniem, ponieważ najbardziej wartościową kiszonkę otrzymamy dopiero po 4-5 miesiącach zakiszania.
    Dla wielu Hodowców jest to nierealne, z uwagi na brak kiszonki z poprzedniego roku. Kiszonka po 4-6 tygodniach kiszonka już będzie zdatna
    do skarmiania. Jeśli zależy Ci na bardzo szybkim wybieraniu, polecamy użyć specjalnego zakiszacza >>>
    http://sklep.somatik.pl/pl/p/LALSIL-CL-HC/123 .
    W czasie procesu kiszenia poprawie ulega strawność skrobi dzięki bardziej zaawansowanemu procesowi proteolizy białek,
    w których uwięzione są ziarna skrobi. W rezultacie wraz z wydłużeniem okresu przechowywania następuje stopniowy wzrost strawności skrobi.
  2. SPOSÓB WYBIERANIA!
    Najważniejsza jest jakość wybierania. Należy posługiwać się odpowiednią techniką i sprzętem. Przy pomocy wycinaka do kiszonki
    uzyskamy idealnie prostą ścianę. Jednak nie wszyscy są w posiadaniu takiego sprzętu. Bez niego należy zwrócić szczególną uwagę na to,
    aby ściana pozostała prosta oraz nie pozostawiać luźnej masy. Pozostawienie kiszonki ‘’luźnej’’ w kontakcie z powietrzem powoduje
    rozpoczęcie niekorzystnych procesów gnilnych zakiszonego materiału. Pozostawienie prostej płaszczyzny pobierania zakiszonego
    materiału oznacza najmniejszą możliwą do uzyskania płaszczyznę narażoną na kontakt z powietrzem.

Prześlij komentarz

{ bcn_display(); }?>