ubicie pryzmy

UBICIE PRYZMY

Zostały nam jeszcze 3 niezwykle ważne elementy skutecznego i dobrego zakiszania kukurydzy do omówienia
Dziś małe co nieco o UBICIU pryzmy 😉

Cel: STWORZENIE ODPOWIEDNICH WARUNKÓW (BEZTLENOWYCH) DO ROZWOJU
BAKTERII KWASU MLEKOWEGO.

Jak to zrobić?

  1. Kukurydza ścięta na kiszonkę powinna znaleźć się w ubitej pryzmie nie później niż 3 DNI PO ZAKOŃCZENIU KOSZENIA.
  2. Ubicie musi być bardzo DOKŁADNE, ponieważ w zbyt słabo ubitej pryzmie zostanie powietrze
    (brak warunków beztlenowych) – wydłuża to proces zakiszania, zostaną utracone cenne składniki pokarmowe,
    pojawi się duże ryzyko wystąpienia pleśni i drobnoustrojów chorobotwórczych.
  3. NIE SPIESZ SIĘ! Powolne, dokładne ubijanie daje pewność, że zachowane będą warunki
    niezbędne do prawidłowej fermentacji.
  4. MASZYNY, którymi ubijana jest pryzma muszą być CZYSTE. Polecamy rozrzucić słomę na wjeździe
    na pryzmę – wyczyści ona koła maszyny i zabezpieczy zakiszany materiał przed zabrudzeniem.
  5. SZCZELNE OKRYCIE folią ochroni kiszonkę przed działaniem wilgoci i deszczu oraz zapewni odpowiednie warunki
    do rozwoju bakterii kwasu mlekowego.
  6. OBCIĄŻENIE i codzienna kontrola pryzmy – PRAWIDŁOWE OBCIĄŻENIE STATYCZNE STANOWI
    SKUTECZNE I TRWAŁE ZABEZPIECZENIE PRYZMY PRZEZ ROZSZCZELNIENIEM SPOWODOWANYM
    PODWIANIEM FOLII PRZEZ WIATR. Do tego celu można użyć np. starych opon, które należy gęsto rozłożyć
    najlepiej na całej powierzchni pryzmy.

 

 

Wszystkie materiały potrzebne do odpowiedniego zakiszania kukurydzy
znajdziesz w naszym sklepie >>>
http://sklep.somatik.pl/pl/c/Zakiszanie/40

Potrzebujesz porady ?
Zadzwoń – pomożemy 😊 506 198 052

Prześlij komentarz

{ bcn_display(); }?>